بازالت از دسته سنگهای آتشفشانی و رایجترین سنگها در سطح کره زمین است که بطور گسترده در ساختمانسازی و صنایع به کار برده میشود. در کشور ما نیز به دلیل وفور کوههای آتشفشانی مقادیر زیادی از این سنگ وجود دارد. بعضی از انواع بازالت ریزدانه و فشرده هستند و برخی دیگر اسفنجی و متخلخل میباشند. انواع سنگ بازالت براساس ظاهر و ویژگیهای سنگ و همچنین نوع فرآوری و کاربرد تعیین می شود. سنگ بازالت اغلب در طیف رنگ خاکستری روشن تا تیره در طبیعت وجود دارد ولی نوع سفید یا سیاه آن نیز یافت میشود که کمیابتر و گران قیمتتر است.
در کارخانجات فرآوری سنگ، بازالت به وسیله دستگاههای مخصوص برش ، ساب زدن و … به شکلها و بافتهای مختلفی برش و ساب میخورد. سنگی که از معدن استخراج میشود کوپ نام دارد که بیشکل است و ظاهری طبیعی دارد. در کارخانه فرآوری این سنگ به صورت اسلب ، تایل ، کیوبیک و … برش میخورد. همچنین بوسیله بوش همر میتوان زبری روی سنگ ایجاد کرد و یا با دستگاه برش بازالت شیاردار تولید نمود.
انواع سنگ بازالت از نظر رنگ
سنگ بازالت از نظر رنگ ، کاربرد ، نوع فرآوری ، ظاهر و ویژگی ها به انواع گوناگونی تقسیم می شود. بازالت در رنگ های سیاه ، سفید و خاکستری روشن تا تیره در طبیعت یافت می شود. از سنگ بازالت در طیف رنگی گوناگون در نمای ساختمان ، سنگفرش پیاده رو ، دیوار و کف لابی و پارکینگ ، حیاط ، آشپزخانه ، سرویس بهداشتی و حمام ، استخر ، تی وی وال ، شومینه و … استفاده می شود. همچنین سنگ بازالت کاربردهایی در صنعت کشتی سازی و صنایع دریایی ، کشاورزی و … دارد.
در اینجا به توضیح چند نمونه از سنگ بازالت که در بازار بیشترین تقاضا را دارند می پردازیم. در شرکت سنگ بازالت ماکو انواع سنگ بازالت باکیفیت و قیمت مناسب بصورت کلی و جزئی به فروش می رسد. برای خرید سنگ بازالت می توانید با این شرکت تماس بگیرید.
سنگ بازالت یکی از پرکاربردترین سنگ های آذرین است که به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر شرایط محیطی ، در صنایع ساختمانی و عمرانی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اما آیا می دانید انواع سنگ بازالت از نظر رنگ چه هستند و چه عواملی در رنگ این سنگ تأثیر دارند؟ در ادامه به بررسی انواع بازالت از نظر رنگ می پردازیم.
1- بازالت مشکی (سیاه)
رایج ترین نوع سنگ بازالت ، بازالت مشکی یا سیاه است که در بسیاری از پروژه های ساختمانی و صنعتی به کار می رود. این سنگ به دلیل ترکیب مواد معدنی مانند پیروکسن و الیوین ، رنگ تیره و یکدست دارد. بازالت مشکی به دلیل ظاهر لوکس و مقاومت بالا در نمای ساختمان ها ، سنگ فرش ها و پله ها استفاده می شود.
در ساختمان های مدرن استفاده از رنگ مشکی معمول و مرسوم است. در میان سنگ های مشکی مناسب نمای ساختمان دو نمونه سنگ بازالت سیاه و سنگ گرانیت سیاه بیشتر استفاده می شود. سنگ بازالت بیشتر در طیف طوسی روشن تا تیره دیده می شود و نوع مشکی آن کمیاب تر است. از سنگ بازالت مشکی در ساختمان های اداری ، تجاری و مسکونی استفاده می شود. از سنگ سیاه بازالت می توان در معماری داخلی نیز استفاده کرد.
در سبک مدرن استفاده از رنگ مشکی بسیار دیده می شود. از سنگ بازالت سیاه می توان در لابی ، آشپزخانه ، تی وی وال ، سرویس بهداشتی و حمام ، راه پله و … استفاده کرد. برای خرید سنگ بازالت سیاه با کیفیت بهتر است با تولید کننده و فرآوری کننده اصلی نظیر شرکت سنگ بازالت ماکو تماس بگیرید.
2- بازالت خاکستری تیره
این نوع بازالت ، طیفی از رنگ خاکستری تیره تا زغالی را شامل می شود. میزان کانی های آهن و منیزیم در این سنگ ، شدت رنگ آن را تعیین می کند. بازالت خاکستری تیره در سنگفرش خیابان ها ، دیوارهای محوطه و زیرساخت های شهری کاربرد دارد.
3- بازالت خاکستری روشن
برخی از انواع سنگ بازالت دارای رنگ خاکستری روشن هستند که به دلیل درصد کمتر مواد آهنی ، رنگ آن ها ملایم تر به نظر می رسد. این سنگ در نماهای مدرن و محوطه سازی به کار می رود و ظاهری جذاب و مینیمال ایجاد می کند.
4- بازالت سبز
یکی از انواع خاص سنگ بازالت ، بازالت سبز است که به دلیل وجود کانی های الیوین و برخی ترکیبات معدنی خاص ، رنگی متمایل به سبز دارد. این نوع بازالت بیشتر در پروژه های لوکس و طراحی های خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
5- بازالت قهوه ای
برخی از معادن بازالت ، سنگ هایی با طیف رنگی قهوه ای تولید می کنند. این رنگ به دلیل ترکیبات آهنی خاص و شرایط تشکیل سنگ در لایه های زمین ایجاد می شود. بازالت قهوه ای به ندرت یافت می شود اما در برخی پروژه های تزئینی و محوطه سازی به کار می رود.
6- سنگ بازالت طوسی
اغلب سنگ های بازالت در طیف رنگی طوسی هستند و از طوسی روشن تا تیره در طبیعت و معادن یافت می شوند. رنگ طوسی یک رنگ خنثی و محبوب است که در دکوراسیون می توان انواع رنگ ها را با آن ست کرد. در سبک مدرن و مینیمال نیز بسیار از این رنگ استفاده می شود . سنگ بازالت طوسی به دلیل بافت یکنواخت و ساده ای که دارد و رنگ خنثی و یکدست طوسی بسیار مورد استقبال مینیمالیست هاست.
7- سنگ بازالت سفید
بازالت سفید از کمیاب ترین انواع سنگ بازالت است که به دلیل کمیاب بودن قیمت بالاتری نسبت به سایر انواع آن دارد. سنگ بازالت سفید اغلب بصورت شیاری فرآوری می شود تا زیبایی آن چند برابر جلوه کند. از سنگ بازالت سفید در کنار سنگ بازالت سیاه می توان در دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان استفاده کرد.
در سبک های مدرن و مینیمال استفاده از این دو سنگ می تواند آثار هنری و بصری زیبایی خلق کند. برای سفارش انواع سنگ بازالت از جمله سنگ بازالت سفید می توانید با شرکت سنگ بازالت ماکو تماس بگیرید.
مقاله پیشنهادی : راهنمای خرید سنگ بازالت
انواع بازالت از نظر کاربرد در ساختمان سازی
همانطور که به آن اشاره شد سنگ بازالت در ساختمان سازی مصارف زیادی دارد. از نمای داخلی و خارجی ساختمان گرفته تا فضاهای کوچکی همچون سرویس بهداشتی و حمام می تواند با سنگ بازالت پوشیده شود. سنگ بازالت به صورت اسلب ، تایل ، کوبیک و … در ساختمان استفاده می شود.
بسته به اینکه از سنگ بازالت در کدام قسمت ساختمان استفاده کنیم باید نسبت به انتخاب و خرید انواع بازالت اقدام کنیم. اگر قصد خرید انواع بازالت را دارید می توانید با کارشناسان شرکت سنگ بازالت ماکو در این زمینه مشورت نمایید. برخی از انواع بازالت از نظر کاربرد در ساختمان سازی به شرح زیر است:
سنگ بازالت تایل
هرگاه در کارخانجات فرآوری ، سنگ بازالت به صورت کاشی های مربع یا مستطیل و یک اندازه برش بخورند به آن بازالت تایل می گویند. از بازالت تایل می توان برای پوشش نما ، دیوار ، کف و … استفاده کرد و می توان با اندازه های دلخواه آن را سفارش داد.
سنگ بازالت کوبیک
کوبیک یا کیوبیک به معنی مکعب است و در حالتی که سنگ بازالت به حالت مکعبهای یک اندازه برش بخورد به آن سنگ بازالت کیوبیک اطلاق میشود. از سنگ بازالت کیوبیک برای پیادهروها و سنگفرش خیابانها استفاده میشود.
در گذشته نیز اغلب خیابانهای اصلی شهرها با این نوع سنگ پوشیده میشد و صدای حرکت درشکه ها روی آن صدای زیبایی ایجاد میکرد. همچنان نیز از بازالت کیوبیک برای سنگفرش برخی خیابانها استفاده می شود. خیابان سی تیر یکی از خیابانهای تهران است که با بازالت کیوبیک سنگفرش شده است تا حس نوستالژی تهران قدیم را در یادها زنده کند.
سنگ بازالت چرمی
یکی از انواع بازالت که از نام آن هم پیداست سنگ بازالت چرمی است که ظاهری شبیه چرم دارد. از این سنگ برای پیادهروها، معابر، محوطهها و خیابانها استفاده می شود . از این نوع بازالت در سایزها و اندازههای متنوع استفاده می شود و مانند تایل یک اندازه و یک دست برش نمی خورد. این ناهماهنگی و ناهمشکلی موجب طبیعی شدن ظاهر پوشش پیاده رو یا محوطه میشود و زیبایی بیشتری به فضا میبخشد.
انواع بازالت از نظر نوع فرآوری
سنگ بازالت پس از استخراج به کارخانه فرآوری حمل می شود تا با دستگاههای مخصوص فرآوری و مورد استفاده شود. از انواع بازالت فرآوری شده می توان به سنگ بازالت سابیده، بوش همر، اسکرچ، نسابیده و شیاردار اشاره کرد که در ادامه به توضیح هر یک از آنها می پردازیم:
سنگ بازالت سابیده
نوعی فرآوری بر روی سنگ بازالت انجام میشود که آن را تبدیل به بازالت سابیده میکند. این نوع از انواع بازالت به دلیل استفاده در معابر، محوطههای باز و خیابانها به عنوان کفپوش باید زبر و غیرلغزنده باشد. سطوح بازالت سابیده همانطور که از نامش پیداست توسط دستگاههای خاص در کارخانجات فرآوری سابیده میشود تا در اثر خیس شدن لغزنده و خطرناک نباشد. از این دسته سنگها اغلب در پارکها، پیاده روها، حیاط و … استفاده میشود.
سنگ بازالت بوش همر
در کارخانجات فرآوری سنگ دستگاهی به نام بوش همر وجود دارد که این دستگاه روی ساب سنگ نصب میشود و برای ایجاد زبری روی سنگ به کار میرود. سنگ بوش همر از پرطرفدارترین سنگهای بازالت محسوب میشود چرا که مقاومت و زیبایی زیادی دارد. بوش همر با حرکت چرخشی دستگاه روی سنگ سطوح ناصاف و زبر ایجاد میکند که نمایی طبیعی و زیبا به آن میدهد.
سنگ بازالت اسکرچ
سنگ بازالت شیاردار یا اسکرچ نیز از انواع بازالت است که به وسیله دستگاههای تراش مخصوص شیارهای عمودی یا افقی و یکدست و یک شکل روی سنگ ایجاد میشود. از سنگ بازالت اسکرچ میتوان برای کف و دیوار محوطههای گوناگون استفاده کرد. این نوع سنگ به دلیل داشتن شیار از سر خوردن فرد جلوگیری میکند و برای مکانهای خیس و مرطوب نظیر استخرها، سرویس بهداشتی و حمام بسیار مناسب است.
سنگ بازالت نسابیده
این نوع سنگ بازالت که پروسه ساب زدن روی آن انجام نشده برای محوطههای بیرونی بسیار توصیه میشود زیرا سطح لغزنده ایجاد نمیکند. از طرفی به دلیل انجام نشدن فرآیند ساب زدن روی آن از هزینه پایینتری نیز برخوردار است و برای محوطههای بزرگ بسیار مقرون به صرفه میباشد. سنگ بازالت نسابیده در مقایسه با سایر بازالتها سطح زبرتری دارد.
سنگ بازالت شیاردار
وقتی در کارخانجات فرآوری سنگ توسط دستگاه های شیارکاری روی سنگ بازالت شیار ایجاد میشود به محصول نهایی سنگ بازالت شیاردار اطلاق می شود. این شیارها بسته به سفارش مشتری می تواند عمیق ، کم عمق ، نزدیک به هم یا دور از هم باشد. بازالت شیاردار در میان سنگهای بازالت محبوبیت زیادی دارد چرا که در دکوراسیون داخلی می توان استفاده های مفیدی از آن کرد.
همچنین در مکان هایی که سقف کوتاه است می توان از سنگ بازالت شیاردار به صورت اسلب و به عنوان تی وی وال یا دیوار شاخص استفاده کرد. شیارهای عمودی خطای دید ایجاد می کنند و این امر موجب بلندتر نشان دادن سقف می شود.
انواع سنگ بازالت در دنیا
سنگ بازالت یکی از پرکاربردترین سنگ های آذرین در سطح جهان است که از گدازه های آتشفشانی حاصل می شود. این سنگ به دلیل استحکام بالا ، مقاومت در برابر سایش و شرایط جوی، در صنایع ساختمانی ، راه سازی و حتی صنایع پیشرفته مانند تولید الیاف بازالتی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تفاوت در شرایط زمین شناسی ، انواع سنگ بازالت در دنیا ویژگی های متنوعی دارند که در ادامه به بررسی مهم ترین آن ها می پردازیم.
1- بازالت مشکی (Black Basalt)
یکی از رایج ترین انواع سنگ بازالت در دنیا ، بازالت مشکی است که در کشورهایی مانند چین ، هند ، ایران ، ترکیه و ایسلند به وفور یافت می شود. این نوع بازالت دارای رنگ کاملاً مشکی یا خاکستری تیره بوده و به دلیل مقاومت بالا در نمای ساختمان ها ، سنگفرش خیابان ها و صنایع دکوراتیو کاربرد دارد.
2- بازالت خاکستری (Grey Basalt)
بازالت خاکستری بیشتر در آلمان ، ایتالیا ، آمریکا و ایران استخراج می شود. این نوع بازالت طیفی از خاکستری روشن تا تیره دارد و در پروژه های عمرانی نظیر سنگ فرش ، پل ها و تونل ها مورد استفاده قرار می گیرد.
3- بازالت سبز (Green Basalt)
بازالت سبز به دلیل وجود مقادیر بالای الیوین ، رنگی متمایل به سبز دارد. این نوع بازالت در مناطقی مانند هاوایی ، ژاپن ، استرالیا و برخی بخش های ایران یافت می شود و به دلیل ظاهر خاص خود در معماری های مدرن و لوکس به کار می رود.
4- بازالت قرمز (Red Basalt)
یکی از کمیاب ترین انواع سنگ بازالت در دنیا ، بازالت قرمز است که در مناطقی با فعالیت های آتشفشانی خاص مانند هاوایی ، تانزانیا و ایسلند یافت می شود. این رنگ ناشی از اکسید آهن بالای موجود در سنگ است و در کاربردهای تزئینی و محوطه سازی استفاده می شود.
5- بازالت قهوه ای (Brown Basalt)
این نوع بازالت به دلیل ترکیبات خاص آهن و منیزیم ، رنگی قهوه ای یا مایل به زرد دارد. بازالت قهوه ای در برزیل ، آرژانتین و ترکیه دیده می شود و بیشتر در محوطه سازی شهری و سنگفرش خیابان ها کاربرد دارد.
6- بازالت متخلخل (Vesicular Basalt)
بازالت متخلخل دارای حفرات ناشی از خروج گازهای آتشفشانی است و در کشورهایی مانند ایتالیا (جزیره سیسیل) ، اسپانیا و مکزیک استخراج می شود. این نوع بازالت در تولید بتن سبک و عایق های حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد.
7- بازالت ستونی (Columnar Basalt)
یکی از خاص ترین انواع بازالت ، بازالت ستونی است که به صورت منشورهای شش ضلعی طبیعی تشکیل شده است. این پدیده در مناطقی مانند ایسلند (ستون های بازالتی Reynisfjara) ، اسکاتلند (جزیره استافا) ، آمریکا (دیواره شیطان در وایومینگ) و ترکیه دیده می شود و علاوه بر ارزش زمین شناسی ، در معماری و طراحی منظر نیز به کار می رود.
8- بازالت بالشی (Pillow Basalt)
بازالت بالشی نوعی بازالت است که در زیر آب ، به ویژه در کف اقیانوس ها و دریاها تشکیل می شود. این نوع بازالت بیشتر در مناطق آتشفشانی زیرآبی مانند اقیانوس آرام ، دریای آتلانتیک و هاوایی یافت می شود و مطالعه آن اطلاعات مهمی درباره فعالیت های زمین شناسی و پوسته اقیانوسی ارائه می دهد.
9- بازالت الیافی (Basalt Fiber Rock)
این نوع بازالت به دلیل ترکیبات خاص خود ، برای تولید الیاف بازالتی استفاده می شود که در صنایع هوافضا ، خودروسازی و مهندسی پیشرفته کاربرد دارد. کشورهای پیشرو در این زمینه شامل روسیه ، چین و اوکراین هستند که بازالت الیافی را به عنوان جایگزینی برای فایبرگلاس توسعه داده اند.
پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله قیمت سنگ شیاری بازالت را از دست ندهید.
دیگر انواع سنگ بازالت
علاوه بر سنگ های معرفی شده در قسمت های قبل دیگر انواع سنگ بازالت وجود دارد که از آن جمله می توان به سنگ بازالت ماکو ، سنگ بازالت قلیایی ، سنگ بازالت تولییتی و … اشاره کرد.
سنگ بازالت ماکو
ماکو منطقه ای در استان آذربایجان غربی است که دارای معادن سنگ بسیاری می باشد. سنگ بازالت ماکو که شهرت جهانی دارد در این منطقه استخراج و فرآوری می شود و علاوه بر مصرف داخلی به خارج از کشور نیز صادر می گردد . شرکت سنگ بازالت ماکو دارنده معادن و کارخانجات فرآوری سنگ بازالت ، گرانیت ، تراورتن و آندزیت نیز در این استان واقع شده است. سنگ بازالت ماکو یکی از مرغوب ترین سنگ های بازالت در کشور و در دنیا می باشد.
سنگ بازالت قلیایی
بازالت نوعی سنگ آتشفشانی سخت است که به دلیل داشتن سیلیس کم خواص قلیایی دارد و گاهی آن را با نام بازالت قلیایی نیز می شناسند. بازالت قلیایی دارای فلزات قلیایی غنی است که به دلیل همین ویژگی برای بهبود کیفیت خاک کشاورزی نیز بسیار مفید و سودمند است.
انواع سنگ بازالت موجود در ایران
سنگ بازالت یکی از مهم ترین سنگ های آذرین بیرونی است که به دلیل مقاومت بالا ، تراکم مناسب و زیبایی ظاهری ، در پروژه های ساختمانی ، عمرانی و صنعتی کاربرد گسترده ای دارد. ایران به دلیل موقعیت زمین شناسی خاص خود ، دارای معادن متعددی از سنگ بازالت است که هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند. در ادامه به بررسی انواع سنگ بازالت موجود در ایران و ویژگی های آن ها می پردازیم.
1- بازالت مشکی ماکو
یکی از معروف ترین انواع سنگ بازالت موجود در ایران ، بازالت ماکو است که از معادن منطقه ماکو در استان آذربایجان غربی استخراج می شود. این نوع بازالت دارای رنگ مشکی یا خاکستری تیره بوده و به دلیل استحکام بالا و جذب آب پایین ، در صنایع ساختمان سازی ، محوطه سازی و سنگفرش خیابان ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین قابلیت فرآوری در انواع تیشه ای ، برش خورده و ساب خورده را دارد.
2- بازالت سبز سربیشه
بازالت سربیشه که در استان خراسان جنوبی استخراج می شود ، یکی از انواع خاص بازالت در ایران است که به دلیل وجود کانی های الیوین ، رنگی متمایل به سبز دارد. این سنگ علاوه بر استحکام بالا ، دارای ظاهری منحصر به فرد است که در دکوراسیون داخلی ، کف پوش و نمای ساختمان ها استفاده می شود.
3- بازالت خاکستری همدان
استان همدان یکی از قطب های مهم تولید سنگ های آذرین در ایران است. بازالت خاکستری همدان دارای رنگ خاکستری روشن تا تیره است و به دلیل دوام بالا و مقاومت در برابر شرایط جوی، در پروژه های عمرانی و زیرساختی نظیر تونل ها ، پل ها و جداول خیابانی کاربرد دارد.
4- بازالت متخلخل فردوس
در برخی از مناطق ایران مانند شهرستان فردوس در استان خراسان جنوبی ، نوع خاصی از بازالت متخلخل استخراج می شود که دارای حفرات ریز و درشت است. این نوع بازالت به دلیل وزن سبک تر و ویژگی های خاص ، در صنایع عایق کاری و تولید بتن سبک مورد استفاده قرار می گیرد.
5- بازالت قهوه ای ارومیه
یکی از کمیاب ترین انواع سنگ بازالت موجود در ایران ، بازالت قهوه ای است که در برخی از معادن ارومیه یافت می شود. این نوع بازالت به دلیل ترکیبات خاص معدنی ، دارای رنگی متمایل به قهوه ای یا قرمز تیره است و در پروژه های تزئینی و محوطه سازی خاص استفاده می شود.
6- بازالت ستونی آذربایجان شرقی
یکی از پدیده های طبیعی منحصر به فرد در ایران ، بازالت های ستونی آذربایجان شرقی است. این نوع بازالت به شکل ستون های طبیعی تشکیل شده و علاوه بر ارزش علمی و زمین شناسی ، در صنعت سنگ نیز برای مصارف خاص به کار می رود.
کاربردهای سنگ بازالت در ایران
سنگ بازالت به دلیل ویژگی هایی مانند استحکام بالا ، مقاومت در برابر حرارت ، فرسایش و مواد شیمیایی ، در ایران در بخش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد ، از جمله:
- سنگفرش خیابان ها و پیاده روها
- نمای ساختمان ها و دیوارهای داخلی
- تولید الیاف بازالت برای صنایع کامپوزیت و عایق حرارتی
- استفاده در پل ها ، تونل ها و زیرساخت های حمل و نقل
کلام آخر
انواع بازالت از نظر رنگ ، کاربرد و فرآوری به بازالت سیاه ، بازالت سفید ، بازالت طوسی ، بازالت شیاردار ، بازالت تایل ، بازالت بوش همر ، بازالت کیوبیک و … تقسیم می شود. سنگ بازالت با توجه به انواع آن در صنعت ، کشاورزی و ساختمان سازی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. خصوصا در امر ساختمان سازی و شهرسازی بسیار از سنگ بازالت بهره گیری می شود.
سنگ بازالت به دلیل استحکام بالا ، عایق صوت و حرارت بودن ، مقاومت فشاری و حرارتی بالا ، چسبندگی خوب به ملات و مقرون به صرفه بودن بسیار پرطرفدار است. بسیاری از معماران و آرشیتکت ها از سنگ بازالت در ساختمان ها استفاده می کنند. باتوجه به وجود تنوع در سنگ بازالت دست سازنده برای انتخاب انواع آن باز است.
شرکت سنگ بازالت ماکو
شرکت سنگ بازالت ماکو با سابقه ای طولانی در این زمینه دارنده مهمترین معادن سنگ اندزیت، گرانیت، بازالت و تراورتن در سطح کشور است.
این شرکت با داشتن کارخانه های سنگبری در مناطق ماکو، فرآیند استخراج سنگ گرانیت را بصورت اسلب و تایل انجام می دهد.
برای اطلاع از قیمت ها با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.